Home / Event / Cultureel Erfgoed geïnspecteerd door RPAS

Cultureel Erfgoed geïnspecteerd door RPAS

Feb
16

ENK20TWISK – Een grote hoogwerker had meer belangstelling getrokken en voor overlast gezorgd in Twisk, maar het onderzoek van de kerktoren was dinsdag net even meer bijzonder. Met een professionele drone werden foto’s gemaakt van de toren van de dorpskerk, om de staat van onderhoud te kunnen bekijken.

Door Theo Groot – 16-2-2016, 20:26 (Update 16-2-2016, 20:26)


Daarvoor kwam het bedrijf Euro Drone Inspections uit Geleen naar Twisk met de Altura Zenith ATX8 met acht motoren en propellers. Daaronder een Sony-camera die qua gewicht te dragen is en een beeldbestand van 35 MP levert. De drone met de officiële registratie PH1FW kost 50.000 euro, reden waarom piloot en chief operations officer Rik Bijl eerst een proefvlucht maakte met een consumenten drone, om te kijken of er geen storing was in de frequentie, die fataal zou kunnen zijn voor zo’n vliegmachine.

De operatie met de drone trok heel wat belangstelling van mensen uit het restauratieveld. Peter de Vries, van bureau Bak in Edam, adviseert de gemeente Medemblik over restauratieprojecten. Hij had het initiatief genomen. Het voegwerk van de toren laat op sommige plekken los en komt naar beneden en dat was de reden voor de grondige inspectie om de oorzaak te achterhalen.

De directe omgeving van de Nederlands Hervormde kerk leent zich niet echt voor het opstellen van een hoogwerker. Vandaar dat werd gekozen voor de drone, die van heel dichtbij opnames kan maken die nog eens heel ver kunnen worden uitvergroot.

Ambtenaar Ruud van Marle is verantwoordelijk voor alle torens in de gemeente en kwam ook langs. ,,Het is beter om nu te investeren in onderzoek zodat we weten wat er aan de hand is en kunnen ingrijpen. Hoe langer je wacht, des te groter worden de problemen waar je dan later voor komt te staan.”

Screenshot 2016-02-17 08.50.18Nadat was besproken welke delen van de toren aandacht verdienden werd vanaf het kerkhof de PH1FW meermalen langs de toren gestuurd, waarbij Bert van Avesaath, ook op afstand, de camera bediende. Een prima uitgevoerde operatie, waarvoor overigens elke keer weer enorm veel papierwerk moet worden ingeleverd. ,,En van de tien aanvragen kunnen we er negen niet uitvoeren omdat we er geen vergunning voor krijgen”, vertelt Bijl, terwijl hij de eerste resultaten op een monitor laat zien.

Later op de dag werd ook nog een toren in Wognum geïnspecteerd met de drone.

Rob Crevecoeur, Onderzoeksdeskundige, Restauratieonderzoek : ”Wat een fantastische dag, meer nog: wat een fantastische, volledig overtuigende demo! Ik denk en hoop zeer dat het goed vervolg zal gaan krijgen. Wil je je collega’s ook hartelijk danken voor hun bijdragen, de foto’s, man, wat een letterlijke eye-opener!

Screenshot 2016-02-17 08.51.11TWISK-16-02-1601200

Top